Τοποθεσία

Ιστορικό της Συκιάς Χαλκιδικής

Η Συκιά έχει ρίζες που χάνονται στα βάθη του χρόνου και θεωρείται ένα από τα παλιότερα χωριά της Χαλκιδικής.
Ο προιστορικός οικισμός στην κορυφή του βουνού πάνω από το χωριό της Συκιάς , ο Κούκος, μας μαρτυρεί πως η περιοχή κατοικείτε από από την πρωιμη εποχή του χαλκού.
Το πλάτωμα της κορυφής του Κούκου, περιβάλλεται από κάστρο, όπου άνθισε ένας σημαντικός προϊστορικός οικισμός. Οι ανασκαφές από τους αρχαιολόγους έδειξαν ότι η περιοχή κατοικείται από τον 11ο αιώνα π.Χ. και η κατοίκηση οφείλεται πιθανότατα στις πλούσιες πηγές χαλκού που άρχισαν να τις εκμεταλλεύονται από τη μέση εποχή του χαλκού.
Για την μεγάλη ιστορική διαδρομή της ευρήτερης περιοχής μας λέει περισσότερα ένας προιστορικός τύμβος που βρέθηκε στο Κριαρίτσι λίγα χιλιόμετρα νότια της Συκιάς.
Εκεί στη περιοχή του Κριαριτσίου της Συκιάς, αποκαλύφθηκε ο προϊστορικός τύμβος που χρονολογείται από τα τέλη της μέσης έως την ύστερη φάση της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού (2.300 – 1.900 π.Χ. περίπου). Ο τεχνητός αυτός γήλοφος κάλυπτε 30 τάφους με κυκλικούς περιβόλους, καθένας από τους οποίους περιείχε αγγεία με τις στάχτες των νεκρών. Η σπουδαιότητα του ευρήματος έγκειται στη μοναδικότητά του για τον χώρο της Μακεδονίας, καθώς εμπλουτίζει τις γνώσεις μας για τις ταφικές συνήθειες και για τις μεθόδους κατασκευής των ταφικών τύμβων κατά την Εποχή του Χαλκού.

Κοντινοί Προορισμοί

Η περιοχή είναι ένα τουριστικό θέρετρο με προορισμούς για όλα τα γούστα. Ηλιόλουστες παραλίες ντυμένες με χρυσές αμμουδιές αποτελούν καταφύγιο καλοκαιρινών απολαύσεων.
Οι παραλίες τις Συκιάς σας προσφέρουν άμεση ανακούφιση από την αφόρητη ζέστη του καλοκαιριού, Γριάβας και Βαλτί στο ένα άκρο και Πηγαδάκι, Τουρκολημιώνας και Κληματαρία από την άλλη, αγκαλιάζουν θερμά την ανατολή με φόντο το Άγιο Όρος.
Με κοντινές παραλίες ακόμη τη Σάρτη, το Κριαρίτσι και το Καλαμίτσι αποτελούν εγγύηση στις διακοπές σας. Άλλοι προορισμοί που δεν πρέπει να χάσετε είναι το γραφικό φυσικό λιμάνι Πόρτο Κουφό με ταβερνάκια και εστιατόρια για τις γευστικές σας ανησυχίες. Η Τορώνη με το κάστρο να δεσπόζει συνδέει την περιοχή μας με ένα μεγαλοπρεπές παρελθόν.
Μετά τη Σάρτη μπορείτε να βρείτε τις Καβουρότρυπες, όπου είναι ένας εξαιρετικός συνδιασμός θάλασσας και δέντρων, που σπάνια μπορείτε να συναντήσετε οπουδήποτε αλλού στον κόσμο! Beach bars και ελέυθερες παραλίες για όλα τα γούστα και τις διαθέσεις.

Παραλίες

Μικρές παραλίες και κρυφά ακρογιάλια, σαν δαντέλες κεντάνε την ακτογραμμή της Συκιάς.
Είναι τόσες πολλές οι παραλίες στην περιοχή της Συκιάς που χρειάζεται αρκετό χρόνο για να τις ανακαλύψει κάποιος που έρχεται πρωτη φορά στην περιοχή.
Η πρώτη και μεγαλύτερη είναι η παραλία της Συκιάς, ο Αϊ Γιάννης, βρίσκεται μπροστά από το χωριό και έχει μήκος γύρω στα 1600 μέτρα με χρυσή άμμο και καθαρά νερά που σε μερικά σημεία είναι τόσο ρηχά που τα καθιστά ιδανικά για οικογένειες με μικρα παιδιά.Από την δεξιά πλευρά του Αϊ Γιάννη ξεκινάν τέσσερις μικρές και πανέμορφες παραλίες στη σειρά.
Το Λιναράκι, μια πολύ μικρή παραλία με ξαπλώστρες και ομπρέλες από την ταβέρνα που βρίσκεται πάνω από το δρόμο, είναι μια από τις ομορφότερες με ένα εξίσου μαγευτικό τοπίο γύρω της.
Στη συνέχεια έρχεται το Πηγαδάκι, το λιμάνι της περιοχής και γνωστό ως Σκάλα Συκιάς, όπου θα βρείτε τις καλύτερες ψαροταβέρνες στη σειρά.
Ιδανική παραλία για μπάνιο με καθαρά νερά και μερικώς οργανωμένη στα σημεία μπροστά από τις ταβέρνες όπου μπορείτε να παραγγείλετε και καφέ.
Περνώντας την σκάλα θα βρείτε τον Τουρκολιμνιώνα, μια πραγματικά όμορφη τοποθεσία και καταπληκτική παραλία.
Αν αυτές που προαναφέραμε είναι μαγευτικές , η επόμενη είναι απλά φανταστική, πρόκειται για την Κληματαριά.
Εκεί θα βρείτε ταβερνούλες αλλά και τρια παραλιακά μπαράκια.